Zastąp cukier. r n. med. Kurt Mosetter; Thorsen Probost; dr Wolfgang A. Simon; Anna Cavelius
TYTUŁ: Zastąp cukier
AUTOR: dr n. med. Kurt Mosetter; Thorsen Probost; dr Wolfgang A. Simon; Anna Cavelius
WYDAWNICTWO: Vital
GATUNEK: Poradnik
![]() |
Zdjęcie autorskie Anna Sukiennik |
Na chandrę, na smutki, bo zbliża się okres i muszę uzupełnić poziom żelaza (:D), bo mi źle, bo nikt mnie nie rozumie, bo mnie rzucił. Czekolada, batonik, ptasie mleczko, ciasto, żelki. Tylko one rozumieją nasz smutek i tylko one potrafią ukoić zszargane nerwy. Ja to znam=) a przeuroczy tekst o tym, że obniżył się mój poziom żelaza i koniecznie muszę zjeść czekoladę, jest mojego autorstwa ;) Ideologie dorobione do cudownych właściwości cukru są przekomiczne i oderwane od rzeczywistości. Ale gdzieś głęboko, w podświadomości wiemy, że cukier to cichy zabójca i inicjator wielu naprawdę poważnych chorób.
Zastąp cukier
to praca zbiorowa będąca wynikiem długoletniego doświadczenia
zawodowego i praktyk lekarskich dr Kurta Mosettera, wiedzy i
wieloletnich badań biochemicznych dr Wolfganga Alexandra Simona. Książka
wzbogacona została o zestaw doskonałych przepisów kulinarnych, które
udowadniają że tak –
da się przyrządzić potrawę bez lub z minimalna ilością cukru. Wszystkie
informacje zostały zredagowane i w przystępny sposób opracowane przez
autorkę Annę Cavelius. Nie ma więc mowy o tzw. "laniu wody",
dywagacjach, przypuszczeniach i hipotezach. Dzięki wiedzy i
doświadczeniu współautorów, którzy na co dzień mają do czynienia z
negatywnymi skutkami nadużywania, Zastąp cukier można z powodzeniem określić mianem lektury rzetelnej i wiarygodnej. Chociaż, moim zdaniem, język mógłby być mniej naukowy.
Odnoszę
wrażenie, że za punkt honoru autorzy postawili sobie uświadomienie jak
największej liczbie osób, że cukier... to narkotyk, że cukier uzależnia i
działa na podobnej zasadzie jak alkohol, narkotyki, czy nikotyna. Czyli
jak każdy nałóg. A doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że alkohol
spożywany w nadmiernych ilościach, kilkanaście papierosów wypalanych
dziennie, nie wspominając o narkotykach –
są toksyczne, destrukcyjne i bardzo niebezpieczne dla zdrowia. I dla
życia. Cukier z powodzeniem można podpiąć pod listę najbardziej
niebezpiecznych i najbardziej uzależniających produktów. Autorzy na
dalszych stronach książki udowadniają tę śmiałą hipotezę.
Wiele osób kojarzy cukier jedynie jako biały proszek, który wypełnia naszą porcelanową cukiernicę. A jest to sacharoza –
jeden z bardzo wielu węglowodanów. Jednocześnie zostajemy uświadomieni,
jak wielką bzdurą jest stwierdzenie: " ja już od lat nie spożywam
cukru", bo:
od 50% do 60% wszystkich produktów spożywczych wytwarzanych przemysłowo zawiera cukier, nawet jeśli nie mają słodkiego smaku
Cukier
znajduje się nie tylko w czekoladzie, ale także w ketchupie,
konserwach, ogórkach marynowanych i wielu innych. Podkreśla smak, nadaje
aromat i "apetyczny kolor". Przecież w przemyśle spożywczym chodzi o
to, żeby produkt wyglądał ładnie, smacznie i przykuwał uwagę konsumenta –
potencjalnego nabywcy. Spożywając jogurt truskawkowy kupiony w sklepie
tak naprawdę znamy smak "aromatyzowanych trocin lub kawałków jabłka
zabarwionych sokiem z buraka". Czyli stwierdzenie, że "ten jogurt
truskawkowy nawet koło truskawek nie leżał", jest niestety prawdziwe. Na
etykiecie danego produktu przeczytać możemy także "aromat identyczny z
naturalnym". Dlaczego po prostu nie może być naturalny? Bo jest
dziesięciokrotnie droższy, wiec producentowi opłaca się nabazgrać
drobnym druczkiem na etykiecie, której i tak 70% konsumentów nie czyta,
że aromat jest prawie identyczny. W tym przypadku "prawie" robi wielka
różnicę.
Jednym z pierwszych zagadnień podejmowanych w Zastąp cukier
jest przekazanie czytelnikowi garści informacji: jak działa cukier,
jakie obszary w mózgu pobudza, z uwolnieniem jakich hormonów związane
jest spożycie cukru. Na przykładzie kilku badań autorzy udowadniają, że
głód cukrowy wykazuje podobieństwo do głodu narkotykowego. W dalszej
części książki autorzy skupiają eis na chorobach wywoływanych przez zbyt
częste uleganie pragnieniu na "coś słodkiego". M.in. otyłość,
nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, ADHD, próchnica, i, jak wykazują
najnowsze badania, choroby neurodegeneracyjne. W kolejnej części książki
poznajemy cztery kroki wyjścia z cukrowego nałogu. Wpierw musimy sami
ocenić jak bardzo "cukrujemy nasze życie", dzięki prowadzeniu dzienniku
posiłków. Krok drugi to nauka prawidłowego odżywiania się, korzystania z
dobrodziejstw natury i umiejętnym łączeniu smaków w ten sposób, aby nie
tylko czekoladki stanowiły "nagrodę", ale pełnowartościowy posiłek
także był rozkoszą dla podniebienia. W tym kroku poznajemy także ogólną
charakterystykę białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i związków
mineralnych. Wszystkie te składniki pokarmowe są dla życia niezbędne,
ale w odpowiednich ilościach. Ta wiedza, wprowadzona w życie, umożliwi
podjęcie radykalnych zmian w swoim jadłospisie... co bezpośrednio
prowadzi do kroku trzeciego –
czyli praktyki. W naszej kuchni, w naszym życiu. Krok czwarty to
nieodzowny element zdrowego trybu życia, czyli aktywność fizyczna. Jest
niezbędnym dodatkiem w detoksie cukrowym. Autorzy przekonują, że
umiarkowany wysiłek fizyczny (jazda na rowerze, spacer, bieg na krótkim
dystansie – mają podobne działanie na nasz organizm jak porcja słodyczy – uwalniają endorfiny).
Ostatnią
część książki stanowi zestaw i prostych i bardziej skomplikowanych
przepisów, które z powodzeniem mogą zastąpić te, które do tej pory
wiodły prym w naszej kuchni, a które to są przesycane cukrowymi
dodatkami.
To trudna sztuka. Zawzięcie, zaparcie i wzajemna motywacja. Nasze życie bez cukru to nie iluzja – jest możliwe... bo życie bez cukru wcale nie musi przestać być słodkie.
Komentarze
Prześlij komentarz